Durata de conducere zilnica :
     Durata maxima de conducere continua: 4 ore si 30 minute.
Durata de conducere zilnica este de 9 ore.
Aceasta durata poate fi prelungita, de doua ori pe sapamana la 10 or
Pauza :
     Dupa 4 ore si 30 de minute de conducere, conducatorul auto trebuie sa faca o pauza de cel putin 45 minute.
Aceasta pauza poate fi inlocuita cu o pauza neintrerupta de minim 15 minute, urmata de o alta pauza de cel putin 30 minute luata la maxim 4 ore si 30 minute de onducere.
Exceptii :
     Conducatorul auto se poate abate de la aceste reguli pentru a asiguara securitatea persoanelor sau incarcaturii sale, cu conditia de a nu periclita siguranta rutiera. Acesta trebuie sa mentioneze genul si motivul derogarii pe foaia de inregistre-diagrama tahograf sau registrul de serviciu, cel tarziu la punctul de stationare.
Durata de conducere saptamanala :
     Durata de conducere saptamanala nu poate depasi 56 ore.
Dupa cel mult 6 perioade de conducere zilnica, conducatorul auto trebuie sa-si ia obligatoriu o perioada de odihna saptamanala.
Durata de conduere in doua  saptamani consecutive.
     In doua saptamani consecutive perioada totala de conducere, cumulata, nu poate depasi 90 ore.
Perioada de odihna zilnica normala.
     Perioada de odihna zilnica este de 11 ore. O perioada de odihna zilnica poate fi prelungita pentru a deveni o perioada de odihna saptamanala redusa. (24 ore)
Perioada de odihna zilnica redusa are cel putin 9 ore, dar mai putin de 11ore.
Un conducator auto poate lua maxim trei perioade de odihna zilnica redusa intre doua perioade de odihna saptamanale.
     Un conducator auto care face parte dintr-un echipaj pe un vehicul trebuie sa aiba luata o perioadade odihna zilnica de cel putin 9 ore in 30 de ore care urmeaza unei periode de odihna zilnica sau saptamanala.
Perioada de odihna zilnica fractionata.
     Perioada zilnica de odihna poate fi petrecuta in vehicul cu conditia ca acesta sa fie echipat cu o cabina de dormit si vehiculul sa fie in stationare.
Perioada de odihna zilnica se poat lua in doua intervale separate cu respectarea urmatoarelor conditii:
       
            - primul interval trebuie sa fie de minim 3 ore neantrerupte
            - al doilea interval rebuie a fie de minim 9 ore neantrerupte
     Perioada de odihna zilnica - caz particular.
           In cazul in care conducatorul auto insoteste insoteste vehiculul transportat cu trenul sau feribotul si el ia operioada de odihna zilnica normala, aceasta poate fi intrerupta de maxim doua ori prin alte activitati a caror durata sa nu depaseasca 1 ora.
     In aceasta perioada zilnica de odihna, conducatoul auto trebuie sa aiba acces la o cabina de dormit sau la o cuseta.
Perioada de odihna saptmanala.
     In fiecare saptamana conducatorul auto trebuie sa se odihneasca minim 45 ore consecutive.
Perioada de odihna saptamanala incepe cel tarziu dupa cel mult 6 perioade de 24 ore calculate dupa perioada de odihna saptamanala precedenta.
In cursul a doua saptamani consecutive un conducatorul auto trebuie sa se odihneasca cel putin doua perioade de odihna saptamanala, sau o perioada de odihna saptamanala normala si o perioada de odihna saptamanala redusa de cel putin 24 ore. Reducerea este compensata intr-o perioada de odihna echivalenta luata in bloc inainte de sfarsitul celei de a treia saptamani care urmeaza saptamanii respective.
Perioada de odihna saptamanala redusa.
     Perioada de odihna saptamanala de 45 ore poate fi redusa la 24 ore. Perioada de odihna zilnica si/sau perioda de odihna saptamanala, pot fi petrecute in vehicul cu conditiile ca acesta sa fie echipat cu cabina de dormit si sa fie in stationare.
Orice perioada de odihna luata luata in compensatiepentru reducerea perioadelor de odihna saptamanala este atasata unei alte perioade de odihna de cel putin 9 ore.
O perioada de odihna saptamanala poate fi suprapusa pe doua saptamani, dar ea va fi contabilizata in una din cele doua saptamani, dar nu in amandoua.
Perioada de conducere in  echipaj
     Conducerea in echipaj - situatia in care, intimpul unei perioade de conducere cuprinsa intre doua periode de odihna zilnica consecutive, sau intre o perioada de odihna zilnica si una de odihna saptamanala exista 2 conducatori auto la bordul vehiculului pentru a asigura schimbul.
In cursul primei ore de conducere in echipaj prezenta unuia sau a altor conducatori auto este facultativa, dar este obligatorie pentru restul perioadei ramase.
WYSIWYG Web Builder
cargo 
magazin
Protected by Copyscape Originality Checker
Termeni si conditii site